Χατζηευαγγέλου Πασχάλης : Φθάσαμε από το 2016 στο 2019 για να ανακαλύψει ο Δήμος την καινοτομία και την πρωτοπορία!!

φωτο μου 123

Καταρχήν διαβάζοντας τo δελτίο τύπου του Δήμου Ωραιοκάστρου και την δήλωση του Δημάρχου στα socialmedia περί σύστασης Ενεργειακής Κοινότητας χάρηκα ιδιαίτερα διότι εγώ ο ίδιος ανέφερα σε πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο «Ενεργειακές Κοινότητες – Μοχλός Ανάπτυξης στον Δήμο» στις 4 Φεβρουαρίου 2019 δηλαδή 22 ημέρες πριν, ότι επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε καινοτόμες ιδέες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του νέου θεσμικού πλαισίου ν.4513/2018.

Παρόλα αυτά όμως δεν μπορώ να παραβλέψω και να μη σχολιάσω ένα σημείο του δελτίου στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Με την εικονική αυτοπαραγωγή μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα δημόσια κτίρια (για παράδειγμα τις στέγες των σχολικών κτηρίων), να παράγουμε ενέργεια που θα αξιοποιείται από άλλα δημοτικά και δημόσια κτήρια (Δημαρχείο, κοινωνικά παντοπωλεία κλπ) ή ακόμα θα μπορεί να πηγαίνει σε ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας. Αλλά και οι γεωργοί μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής, χρησιμοποιώντας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που μπορεί να εξυπηρετεί καταναλώσεις (πομόνες) σε πολλά διαφορετικά σημεία – χωράφια του ίδιου παραγωγού.»

Πραγματικά απορώ, η Διοίκηση του Δήμου τώρα ανακάλυψε τον όρο εικονική αυτοπαραγωγή (virtual net-metering);

Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο προβλεπόταν ήδη από το 2016 (ν.4414/2016) και επιτρέπει την παραγωγή και έγχυση ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα σε ένα σημείο του δικτύου και τον συμψηφισμό με μετρητή κατανάλωσης που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του δικτύου. Έτσι, οι δήμοι μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις στέγες των σχολικών κτιρίων και να παράγουν ηλιακή ενέργεια που θα πιστώνονταν υπέρ άλλων δημοτικών κτιρίων με σημαντική κατανάλωση ενέργειας για παράδειγμα δημαρχείο, δομές φιλοξενίας, ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία κλπ. Με τη χρήση αυτού του συστήματος το αποτέλεσμα θα ήταν η εξοικονόμηση σημαντικών χρηματικών ποσών για τον Δήμο, χρηματικά ποσά που μέχρι σήμερα δαπανώνται για να καλυφθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας των δομών αυτών.

Να θυμίσω πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης εγκατέστησε φωτοβολταϊκά με το σύστημα «εικονικής αυτοπαραγωγής» στο 18ο Λύκειο Θεσσαλονίκης “Εμμανουήλ Κριαράς” και ότι το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες μίας κοινωνικής δομής του δήμου (Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους) που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο της πόλης.

Φτάσαμε από το 2016 στο 2019 για να ανακαλύψει ο Δήμος την καινοτομία και την πρωτοπορία αυτή!!!

Αν και χάσαμε αρκετά χρόνια και παράλληλα ένα σημαντικό ποσό χρημάτων που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν τον Δήμο ή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η αύξηση των δημοτικών τελών, ας βαδίσουμε επιτέλους μπροστά, υπέρ του Δημότη και συνολικά του Δήμου μας!!! 

Χατζηευαγγέλου Πασχάλης
Πολιτικός Μηχανικός,Msc
Ενεργειακός Επιθεωρητής
Μέλος της ΔΚΠΩ «Αλληλεγγύη – Ανατροπή»