Μεταδημότευση

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα όσοι θέλουν να μεταδημοτεύσουν, να γίνουν ετεροδημότες ή να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών, εν όψει των εκλογών του ερχομένου Μαΐου.
Οι εκλογείς πρέπει να προσέξουν τα εξής:

Όσοι έχουν δηλώσει στο παρελθόν ετεροδημότες, προκειμένου να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, μπορούν να αξιοποιούν αυτό το «προνόμιο» μόνο στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, και όχι στις αυτοδιοικητικές. Εφόσον, δηλαδή, παραμένουν στους καταλόγους των ετεροδημοτών, θα πρέπει να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές εκεί που κατοικούν.

Εάν για τις αυτοδιοικητικές ψηφίζουν στον τόπο καταγωγής τους, θα πρέπει να μετακινηθούν αυθημερόν την ημέρα των εκλογών. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος παραμένει γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Βόλου, αλλά είναι ετεροδημότης στην Αθήνα, μπορεί για δήμο-περιφέρεια-τοπικό συμβούλιο να ψηφίσει στον Βόλο.

Όμως, εάν πάει εκεί, δεν θα του επιτραπεί να ψηφίσει στις ευρωεκλογές (ακόμη κι αν το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο στην επικράτεια) διότι δίπλα στο όνομά του θα υπάρχει το χαρακτηριστικό «Ε» (ετεροδημότης). Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και το 2014, όταν και πάλι διεξήχθησαν ταυτόχρονα ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς να βρεθεί κάποια λύση. Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να αποκλειστεί με κάποιο τρόπο η «διπλοψηφία», δηλαδή κάποιος να ψηφίσει για τις ευρωεκλογές μία φορά ως ετεροδημότης και άλλη μία ταξιδεύοντας στον τόπο καταγωγής. Το πρόβλημα αποκτά φέτος μια πρόσθετη παράμετρο, καθώς υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στις 26 Μαΐου και οι εθνικές εκλογές για το Κοινοβούλιο. Στην περίπτωση αυτή, η επιθυμία κάποιων να ψηφίσουν στις εθνικές, αποκτά πολλαπλάσιο ενδιαφέρον.

Για όσους θέλουν όμως ταυτόχρονα να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα και στον τόπο καταγωγής τους επιλέγοντας τις τοπικές Αρχές και είναι ετεροδημότες, η μόνη λύση είναι να διαγραφούν από τις λίστες ετεροδημοτών. Οι αιτήσεις όσων θέλουν να διαγραφούν από ετεροδημότες, ή αντίστροφα να γίνουν ετεροδημότες ή απλώς να μεταδημοτεύσουν, μπορούν να υποβληθούν έως την ερχόμενη Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου μέσω ΚΕΠ.

Το ίδιο ισχύει και για τους ηλικίας 17 ετών νέους ψηφοφόρους, όσους δηλαδή γεννήθηκαν σε οποιαδήποτε ημερομηνία του έτους 2002.